Atenció al públic:

9h - 13h i 15h - 17h

Sant Sebastià, 85

17200 Palafrugell

972 300 739

vedrunapalafrugell@vedruna.cat

Una mica d’història

LA HISTÒRIA DE VEDRUNA PALAFRUGELL

Del carrer de la Font al Camp d’en Prats

La llei de 1857 per la qual es declaraven els estudis primaris obligatoris va mobilitzar l’Ajuntament de Palafrugell, que necessitava ampliar les propostes educatives que oferia la vila. Així, l’11 de juny de 1859, amb Benet Boera com a alcalde i la Germana Paula Delpuig, successora de Joaquima de Vedruna, al capdavant de l’Institut Religiós, arribaven a Palafrugell les primeres Germanes Vedruna, sota la direcció de Margarita Escolà. Es van instal·lar a les dependències de l’Hospital del carrer de la Font i allí van iniciar una tasca educativa i sanitària per als palafrugellencs que s’ha mantingut de manera ininterrompuda fins avui dia.

Vedruna, una escola al servei d'un poble

El projecte educatiu que Vedruna va proposar a la vila de Palafrugell l’any 1859 va arrelar i es va consolidar amb facilitat. En una època en què molta gent no anava a estudi i encara menys les nenes, el nombre d’alumnes creixia cada any i la presència de les diferents Germanes que venien al poble es va fer habitual i va trobar el suport de molts vilatans que, o bé hi portaven les seves filles a classe o bé hi col·laboraven per millorar-ne les condicions en les quals es duien a terme les tasques educatives.
Aquest creixement progressiu va fer que Paula Delpuig, superiora de l’Institut Religiós Vedruna, decidís que calia tenir un edifici propi per fer-hi, en exclusiva, la vida docent. Així, el 1882, van començar les obres de l’actual edifici del Camp d’en Prats, que es va inaugurar el 22 de maig de 1884 amb l’alcalde Francesc Estrabau i el bisbe de Girona Tomàs Sivilla.

Una escola capdavantera

L’escola sempre ha estat molt vinculada a Palafrugell i, en especial, al barri del Camp d’en Prats, on està ubicada. Inicialment, era una zona als afores de l’antiga muralla de la vila però, actualment, és un barri cèntric, amb molta vida i bons serveis i comunicacions que formen un teixit social divers i molt ben integrat als hàbits i costums locals.

Vedruna, ja en els seus orígens, va marcar una tendència educativa progressista i capdavantera que és manté actualment. Un reflex d’això és un text de Josep Pla que l’any 1954, a “Peix Fregit”, va escriure que “el mèrit d’aquest col·legi fou, al meu entendre, que no accentuà excessivament el gust de la cursileria asfixiant que imperava en aquella època”.

PER MÉS INFORMACIÓ, CONTACTA AMB NOSALTRES

Si vols rebre informació sobre cursos, activitats i esdeveniments de l’escola.