Història

HISTÒRIA DE L’ESCOLA I DEL SERVEI QUE PRESTA A LA POBLACIÓ

 Per conèixer l’origen de l’Escola Vedruna de Palafrugell, hem de fer un salt enrera fins a l’any 1859. Una comissió de l’Ajuntament, la Junta de Beneficiència i els administradors de l’Hospital són els que van voler la presència de les Germanes Carmelites de la Caritat a la nostra vila. Paula Delpuig, filla de Malgrat i Superiora General de la família Vedruna, es va comprometre a portar-les. I l’11 de juny d’ara fa 145 anys va arribar la primera comunitat amb l’únic desig de servir al poble en l’educació cristiana i en l’atenció als malalts.

Al començament ho feien tot a l’edifici de l’Hospital, que va condicionar unes sales per escola. Les classes eren gratuïtes.

A la Revolució de 1868, el mes d’octubre, Palafrugell es va manifestar a favor dels republicans i va nomenar una junta revolucionària que, de seguida, va fer fora de l’Hospital les Germanes dedicades a l’ensenyament. El poble va reaccionar ràpidament. No va voler que marxessin i, per evitar-ho, els van oferir un lloc per viure i espai suficient per continuar la seva tasca educadora. Fins i tot van organitzar una subscripció popular per al manteniment de les Germanes i cobrir els costos de l’ensenyament.

Aleshores, com ara, l’estil educatiu Vedruna estava fonamentat en l’amor, en la relació senzilla i propera, creadora d’un ambient de família, i en l’alegria.

L’escola creixia i es va haver de pensar en un local més gran. El donatiu del Sr Barris, important industrial de taps de suro, va fer possible que s’iniciés la construcció de l’actual edifici. La Congregació de les Germanes Carmelites, amb les aportacions de les Comunitats de Catalunya, va comprar els terrenys i va completar l’import de l’obra. El poble va col·laborar-hi amb 3.000 duros recollits d’almoines. L’Ajuntament, en la sessió del dia 2 de juliol de 1882, va aprovar els plànols. I el 22 de maig de 1884 es va donar l’edifici per acabat i es va inaugurar oficialment amb la benedicció de la capella.

El col·legi, que abans es deia Sagrado Corazón de Jesús, va començar a ser conegut més enllà dels límits de la vila. Les famílies burgeses de Palafrugell i dels pobles del voltant el van escollir per a les seves filles. Tal com diu Josep Pla a “El meu país”, “...moltes senyores de Palamós s’hi educaren. El mèrit d’aquest col·legi fou que no accentuà excessivament el gust de la cursileria imperant en l’època, la qual cosa fa notar, d’alguna manera, que la senzillesa característica de les escoles Vedruna no es va perdre ni en aquell temps en què el culte a les aparences oblidava els autèntics valors”.

Al començament dels 40, després de la guerra del 36, la Germanes Carmelites van tornar a formar Comunitat al carrer de Sant Sebastià disposades a reconvertir l’edifici en escola i a recomençar la seva tasca educadora. Van ser uns anys de privacions i moltes dificultats, però el desig d’acompanyar les famílies en l’educació de les seves filles i la il·lusió de fer coses perquè de grans poguessin treballar en la construcció d’una societat més justa, les encoratjava.

Quan la societat va començar a exigir el batxillerat per trobar feina o permetre l’ampliació d’uns estudis, molts pares de Palafrugell el van demanar i l’Escola Vedruna, sensible a aquesta necessitat, va adequar les aules i va adquirir els mitjans convenients i l’autorització necessària per donar-los-hi la millor resposta al seu abast. De la mateixa manera, repetí els esforços quan es va tractar de la formació professional a la vila.

Seguint amb la nostra evolució, i amb l’arribada de la Reforma Educativa (LOGSE), juntament amb el centre Prats de la Carrera, vam crear una escola cristiana a Palafrugell que oferís els ensenyaments des dels 3 anys fins als 16. En aquest procés de fusió, al centre Vedruna hi van romandre les etapes d’educació infantil i primària mentre que al Prats de la Carrera van iniciar els estudis de secundària obligatòria.
També et pot interessar...

Ideari

El Nostre Estil L'amor considerat com a punt de partida per a una educació integral i l'únic mitjà que la fa possible La relació senzilla i prope...

llegir més »

Projecte educatiu

En un món en constant canvi, on les innovacions es produeixen d'una forma accelerada i la quantitat d'informació es multiplica d'una forma expone...

llegir més »

Història

HISTÒRIA DE L’ESCOLA I DEL SERVEI QUE PRESTA A LA POBLACIÓ  Per conèixer l’origen de l’Escola Vedruna de Palafrugell, hem de fer un salt enrera fi...

llegir més »